Gotlands Gille i Malmö                                                    
Gotl Gille i Malmö
Kalender Organisation Varpa Sektionen Kontakt Medlemsnytt Länkar

 

 

                           Vårutflykten Veberöd                                                                         

                                                                                                                                                

                                                                       

 

Tipsrunda med kroppkakor

på Malmögillets vårutflykt

 

Gotlands Gille i Malmö brukar varje år ha en vårutflykt på programmet. Söndagen den 22 maj gick den till Veberöd, där fd gotlänningarna Anita och Kjell-Åke Blomberg hade arrangerat en träff i deras vackra villaträdgård, som ligger bredvid en naturskön skog med promenadstigar.

 

samlingSamling i familjen Blombergs villaträdgård

 

Ett 30-tal gillesmedlemmar hade mött upp med kaffekorgar och campingstolar i trädgården, där även den gotländska flaggan pryddes i ett hörn. På programmet stod i första hand en tipsrunda och därefter en fest på kroppkakor. Allt var perfekt ordnat. Även vädret som för dagen var ypperligt med en temperatur på ca 20 grader i skuggan.

 

tipsrunda

Vad svarar man på detta, undrar Inga-Maj Söderlund (t v) under tipsrundan

 

 

Först skickades tipsrundans deltagare iväg längs en promenadstig genom den vackra bokskogen.  Frågorna var finurliga, och de flesta av dem hade gotlandsanknytning.  Inte minst gällde det att känna till fåglars och växters namn på gutamål.  Ingen klarade 13 rätt, men gillets kassör Lars-Inge Karlsson lyckades dock pricka in en tolva. Han fick senare motta ett pris i form av en gotländsk smörbytta i ene som hade tillverkats av utflyktens slöjdkunnige värd Kjell-Åke.

 

dscn1862 Efter tipsrundan smakade det verkligen gott med kroppkakorna. De medhavda korgarna med dricka, kaffe och kakor kom sedan väl till pass. Kroppkakorna hade i förväg bakats av Anita Blomberg, Vivianne Olsson, Gunnel Sivermark och Inga-Lill Larsson var för sig och sedan anrättats med sås och tillbehör på platsen.  Att baka kroppkakor var från början Anitas idé, varefter de andra hakade på.

 

träslöjd

 

Kjell-Åke förevisade också sina slöjdprodukter, som han tillverkar i sitt garage. Det är en fritidshobby som han har övat upp till en hög konstnärlig nivå. Framför allt är det gotländska förebilder som ölstånkor, smörbyttor, gotlandsljusstakar och skålar av olika trädslag som gäller,  men det saknas inte heller snidade gubbar och gummor av ”Döderhultstyp”.

 

 

 

Därefter var en verkligt lyckad utflykt till ända. Sedan ser vi fram mot varpatävlingarna den 28 augusti och gillets höstfest den 14 oktober.

 

foto: Jan Herlitz /  Lars-Inge Karlsson

 

Text: Jan Herlitz