Gotlands Gille i Malmö                                                    
Gotl Gille i Malmö
Kalender Organisation Varpa Sektionen Kontakt Medlemsnytt Länkar

 

 

                                                                                                    

                                                                                                                                                

                                                                       

 

Årsmöte i Gotlands Gille i Malmö den 6 mars 2020

 

Gillets årsmöte lockade i år 35 deltagare som liksom många gånger tidigare samlades på Annebergsgården till sedvanliga förhandlingar, middag och underhållning efter inledande mingel. Återseendets glada prat överröstade mer eller mindre mingelmusiken som Torsten Bäck på sin nyckelharpa bjöd på tillsammans med kvällens underhållare, Lennart Walman. Men Lennart, en gärna sedd underhållare hos Malmö-Gillet, återkom förstås under kvällen.

torsten och lennart (2)

 

 

 

 

 

 

De glada musikanterna Torsten Bäck och Lennart Walman

 

Själva årsmötesförhandlingarna bjöd inte på några överraskningar. Enda förändringen när det gäller funktionärer gäller revisorsuppdraget där Jens Nordberg och Vidar Ericson som ordinarie respektive suppleant hade undanbett sig omval. Till ny revisor valdes Christer Hejdenberg och Jens hade till vår glädje accepterat att ”degraderas” till suppleant. Styrelsen består alltså fortsatt av Pernilla Meltzer, Tove Karlsson, Lars-Inge Karlsson, Per Winbladh och Per-Olof Hansson med Ingvar Björkander som suppleant. I festkommittén ingår Ingalill och Tore Larsson och Johannes Schad, varpakommittén består fortsatt av Pontus Fahlstedt och Göran Larsson, och till valberedningen valdes återigen Trygve Fahlstedt och Ingegerd Ideland.

 

Avgående revisorn var mycket nöjd med Gillets skötsel – under 10 års tid hade han inte hittat någonting överhuvudtaget att anmärka på. Fast han tyckte att man möjligen kunde sätta lite mer sprätt på pengarna – det finns tillgångar på 59.000 kr. En nöjd kassör kunde antyda att Gillets 90-årsjubileum om två år kan komma att dra lite större kostnad. Det låter spännande! Nåväl, den goda ekonomin tillåter att medlemsavgiften ligger kvar på blygsamma 175 kr.

Så blev det diskussion om hur man bättre skulle kunna nå ut och locka nya medlemmar. Styrelsen ville även få förslag på framtida aktiviteter. Ska bli spännande att se vad tipsen leder till … En nära förestående aktivitet är i alla fall vårutflykten som kommer att gå till Bärnstensmuséet i Höllviken den 17 maj.

 

På dagordningen stod sedan presentation av årets Hedersgute. Diplom, vandringsplakett och blombukett gick till Johannes Schad som gjort utmärkta insatser för trivseln i Gillet med sina sångliga insatser i olika konstellationer och på egen hand, och som förmedlare av sångare/musiker. Tack vare Johannes insatser kunde en hastigt insjuknad ”Bellman” med minsta möjliga varsel ersättas av en duktig trubadur från Limhamn på höstfesten förra året!

 

lottförsäljning pågår (2)

 

 

 

 

Här ses hedersguten Johannes, till höger, i sin position som lottförsäljande medlem av festkommittén tillsammans med Ingalill Larsson.

 

De båda flankerar Ingvar Björkander som nog väntar på att avancera i kön av lottköpande damer …

 

På dagordningen stod också presentation av nya medlemmar. Nya är Mats Håkansson, som redan förra året presenterade sig, och Anita Narfeldt, som Trygve Fahlstedt berättade lite om i hennes frånvaro – hon befann sig utomlands och spelade golf som vid sidan av bridge är en av favoritsysselsättningarna på fritiden. Trygve fick ta till orda också när det gällde att dela ut varpapriserna eftersom ingen i varpakommittén var närvarande. Vinnarna av partävlingen, Göran Ternéus och Tore Larsson, var båda på plats och fick motta den ståtliga vandringspokalen. Göran Ternéus fick också motta priset som vinnare av centimetertävlingen. Och Mats Håkansson fick hemföra Blåbärspriset – i Gillessammanhang är han nybörjare i varpakastning men han visade annars tydligt att han minsann inte är något blåbär på varpaplan …

 

vinnarna partävlingen 2019 tore och göran (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Glada vinnare av partävlingen i varpa, Tore Larsson och Göran Ternéus, med den fina vandringspokalen, som Göran försiktigt håller.

 

När Jens hade avtackats med en blombukett för tiden som Gillets revisor så var årsmötet avklarat och vi kunde hugga in på den danska fläskesteken med tillbehör. Ett helt rätt val av rätt – väldigt gott! Under måltiden och efter kaffet med den maffiga kakan underhöll Lennart Walman med visor till gitarr, låtar på dragspel, mustiga historier och smittande gott humör! Så kul att höra om Lennarts möten med Korumpianen Erik Olsson både i dennes ateljé i Sanda och på bryggan i Klintehamn vid postrodden och få höra ”Karl Oles vals” som Lennart spelat tillsammans med Erik Olsson på dragspel. Det var medryckande toner som Lennart lockade ur sitt välljudande durspel, som han hade fått överta efter Stig Ahlstäde, en annan gotländsk spelman. Och vad var naturligare än att Lennart spelade ”Vals till Maria” komponerad av just Stig Ahlstäde? Lennarts versioner av Taube-visor är alltid uppskattade men visst är vi extra förtjusta i Marlickens Vendla, Faffas pärontrei och Gotländsk sommarnatt. Och visan om Gofrid Herman och flugan i taket var ju en liten pärla ... Stort tack till vår glädjespridande, gotländske trubadur!

 

lennart valman underhåller på ggims årsmöte 2020

 

 

Så återstod dragning i lotteriet till vilket Göran och Birgit Ternéus hade bidragit med en fin vinst – en femarmad Gotlands-ljusstake. Den levererades ”naken” med klädseln färdig för tillklippning och påklädning i separat förpackning. Det blev en nöjd Torsten Bäck som nu har lite pyssel framför sig!

 

Så blir det några fler foton från den trevliga Gilles-kvällen:

trygve och jens

Trygve Fahlstedt, t v, som presenterade valberedningens förslag, berättade om nya medlemmen Anita Narfeldt och agerade utdelare av varpapriserna, ses här tillsammans med Jens Nordberg, den belåtne, avgående ordinarie revisorn.

 

 

lennart, po och maritta (2)

 

 

 

 

 

 

Bara glada miner syntes under kvällen! Här Lennart Walman med styrelseledamoten Per-Olof Hansson med hustru Maritta.

 

lennart valman och ordf pernilla (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klart styrelseordföranden, Pernilla Meltzer, var nöjd med kvällen när hon avtackade den glade gästunderhållaren från Gotland! Och undertecknad har nog inte fel som tror att Lennart trivs gott hos oss

i Gillet!

 

 

 

Text: Ingegerd Ideland

Foto: Ingvar Björkander/Pernilla Meltzer

^^Dok Start^^